Kadınlarda Hormonal Dönemlerde Diş Sağlığı
Kadınlarda Hormonal Dönemlerde Diş Sağlığı
Kadınların yaşadıkları hormonsal değişim dönemlerinde ağız ve diş sağlığına daha fazla ilgili göstermeleri gerekir. Özellikle hamilelik öncesi, hamilelik, emzirme ve menopoz dönemi diş sağlığı açısından önemli bir dönemdir.
Bu dönemler öncesinde diş hekimi kontrolleri şart
Dişlerin günlük bakımının yanı sıra 3-6 aylık aralıklarla diş hekimi kontrolleri oldukça önemlidir. Kadınların bu bakım süreçlerine ek olarak hormonal dönemler öncesinde de detaylı bir ağız kontrolü yaptırmaları gerekir. Diş hekiminin tespit ettiği sorunlar bu evrelere girmeden once ortadan kaldırılmalıdır. Hamilelik döneminde röntgen çekilemeyeceği için hamilelik öncesinde mutlaka alt ve üst çeneyi bütünüyle kapsayan panoramik röntgen çekilerek hekim tarafından detaylı bir şekilde incelenmelidir.
Gebelikte döneminde çürük artabilir
Gebelik döneminin kadın diş sağlığı açısından en özel dönem olduğunu vurgulamak gerekir.
Hamilelik döneminde ağız asit seviyesi değişir, bu da bakteriyel ortamın değişmesine sebep olur. Özellikle bulantı ve kusma problem olan kişilerde mide aside, dişlerin ve diş etlerinde olumsuz sonuçlara yol açar. Bulantılara bağlı olarak diş çürüklerinde artma meydana gelir, bu dönemde ağız bakımı ihmal edilirse risk durumu daha ileri boyuta ulaşabilir. Dişleri korumak için, kusma sonrasında ağız su ile çalkalanmalı ve yarım saat sonra dişler fırçalanmalıdır.
Menopoz döneminde ağız ve diş sağlığı
Menopoz döneminde hormonsal değişikliklerin yanında psikolojik değişikliklerin de yaşandığına dikkat çekmek gerekir. Psikolojik değişiklikler nedeniyle ağız bakımı ihmal edilir. Bu dönemde östrojen seviyesi en az düzeye iner, östrojen azlığı kalsiyum emilmesini negatif etkiler ve kemik erimesine neden olur. Bu dönemde kullanılan ilaçlar nedeniyle tükürük salgısı azalır, ağız mukozası ve diş eti kalınlığı azalır, kemik erimesi ve diş eti çekilmeleri ile birlikte bu dönem öncesi ve bu dönem içerisinde düzenli diş hekimi kontrolleri ve gerekli tedavilerin aksatılmadan yapılması gerekir. Bu dönemin en ciddi sorunu olarak karşımıza çıkan kemik erimesinin önüne geçmek için gerekli miktarda kalsiyum alınmalıdır, diş kayıplarını engellemek için ağız hijyenine dikkat edilmelidir. Ağız kuruluğunun önüne geçmek için sık sık su ile ağız çalkalanmalı yeterli olmazsa yapay tükürük solüsyonları ve nemlendirici gargaralar kullanılmalıdır.